Laat uw ezels elk jaar enten

De beste tijd is het voorjaar, zeker als u uw dieren meeneemt naar plaatsen, waar andere paardachtigen komen. Er is een gecombineerd influenza/tetanus vaccin. De hervaccinatie dient binnen het jaar te geschieden van de vorige vaccinatie.

Infuenza/Griep

Influenza is een ernstige virusziekte, die erg besmettelijk is. Ziekteverschijnselen zijn:

Koorts, hoesten, tranende ogen en snotterige neus. De dieren voelen zich ziek en zwak. Al naar gelang de algehele gezondheidstoestand zullen de symptomen zich in lichte of in erge mate uiten. Bij heel jonge, oude of verzwakte ezels kan deze ziekte een dodelijke afloop hebben

De verschijnselen bij de ezel zijn over het algemeen ernstiger dan bij het paard. De besmetting vindt plaats via de luchtwegen. Vermijd daarom contact met ezels en paarden, die niet geënt zijn. Het is heel simpel om uw dier(en) te behoeden voor deze vervelende ziekte.

Tetanus/Klem

Tetanus is een ziekte die door een bacterie wordt veroorzaakt. Deze bacterie is overal, dus ook bij u. Normaal, in het weiland of in de mest, kan deze bacterie zich niet verder ontwikkelen.

Om schade aan te kunnen richten heeft de bacterie een diepe wond nodig met verval van weefsel en weinig tot geen zuurstof. De bekende wond in dit soort gevallen is “de roestige spijker verwonding”. Een diepe, maar betrekkelijk kleine verwonding.

Als de bacterie eenmaal de kans heeft gekregen zich te ontwikkelen, komen er gifstoffen los, die de ezel zeer pijnlijke en langdurige krampen bezorgen. Het sterftepercentage onder deze dieren kan tot 80% zijn.

Dus opnieuw de waarschuwing: neem toch geen risico.

De tetanus-enting wordt gecombineerd met de influenza-enting. Als u nog nooit uw ezel heeft laten behandelen, dan zal de eerste keer de enting na uiterlijk 3 maanden herhaald moeten worden. Geen langere tijd ertussen laten zitten, want dan kunt u opnieuw beginnen. Daarna elk jaar herhalen.

Rhinopneumonie

Dit is een ziekte, die ook door een virus wordt overgebracht. Het is een aandoening van de luchtwegen, waarbij het meest opvallend de neusuitvloeiing is. Een heel vervelende bijkomstigheid bij deze ziekte is, dat drachtige ezelinnen hun veulen kunnen verwerpen.

Dat hoeft niet tijdens de uitbraak van de ziekte te zijn, maar het kan zelfs maanden daarna zijn. Bij het onderbrengen van uw ezel in een manege of pensionstal wordt deze enting steeds vaker verplicht gesteld. Zeker voor degenen, die fokken met hun dieren, is het aan te bevelen om ze ook tegen rhinopneumonie te beschermen.