Ezel keuring

Bij alle erkende paardenstamboeken én ezelstamboeken in de EU is de ezel keuring voor dekhengsten een verplichting die is opgenomen in het fokreglement. Alleen op die manier kunnen we samen met de fokkers komen tot een goed fokbeleid en een gezonde populatie.

Er worden door ons per jaar een drietal keuringen georganiseerd. Twee algemene en een hengstenkeuring. Om deel te nemen aan deze keuringen moet u lid zijn van de vereniging en de ezels geregistreerd zijn in onze database.

De ezels worden voor de keuring ingeschreven op basis van ras, leeftijd en schofthoogte. Elke groep wordt beoordeeld door een vakkundige jury.

Tijdens deze ezel keuringen worden de ezels zowel veterinair als op gangen en exterieur gekeurd en speelt het karakter ook een belangrijke rol. Het keuren van ezels en mogelijk constateren van erfelijke afwijkingen is van groot belang.
Voor de hengsten waarmee gefokt wordt is deze keuring vanaf 2017 verplicht.

Mediterrane Miniatuurezels, waarvan 3 generaties bekend zijn, worden na het behalen van 1 x A-premie of 2 x B-premie opgenomen in het hoofdstamboek.
Na 3 x A-premie krijgt het dier het predicaat preferent.

Van de Nederlandse ezel Klasse I en II dient tenminste 2 generaties bekend te zijn en dienen zij 1x een A-premie of 2 x een B-premie behaald moeten hebben om opgenomen te worden in het hoofdstamboek.
Na 3 x A-premie krijgt het dier het predicaat preferent.

Tevens nemen wij van elke gekeurde dekhengst een DNA-monster. Zodoende kunnen wij als stamboekvereniging samen met onze leden toezien op een verantwoorde fokkerij.

De keuringsdata zijn aan het begin van het jaar bekend en te vinden op de website, Facebook en worden daarnaast gepubliceerd in het verenigingsblad “de Balknoten”. De keuringsregels kunt u terugvinden in ons fokreglement.