Verzorging ezels

Ezels zijn lief, aanhankelijk, mooi, leergierig, trouw, gezellig, sterk, sober, maar vooral slim. Kortom echte persoonlijkheden. Veel mensen vinden ezels helaas lui, koppig, eigenwijs, niet zo sierlijk als een paard en bovenal ontzettend dom. Een typisch geval van onbekend maakt onbemind. Onze vereniging laat daarom graag de andere kant van het verhaal zien. Zo wordt de schoonheid van ezels belicht tijdens onze keuringen en blijkt op de ezeldagen dat eigenaren vreemd genoeg in staat zijn hun ‘domme’ ezels tal van vaardigheden aan te leren. Critici én ezelliefhebbers, iedereen is welkom om zich tijdens een van onze evenementen ervan te overtuigen dat ezels helemaal geen koppige, domme mormels zijn.

Bent u dusdanig in de ban van de ezel dat u er twee of meer wilt aanschaffen, dan weet u wellicht al dat ze makkelijk te houden zijn en dat u beter niet één ezel alleen kunt houden. Het zijn immers kuddedieren. Dus namens uw ezel het vriendelijke verzoek om er een maatje bij te kopen.

Verzorging ezels

Van nature leven ezels in warme landen waar geen overdaad is aan vers gras, wortels en andere lekkere hapjes. Maar een goede ezel verzorging is niet overbodig. Behalve een wei is een inloopstalletje nodig waar het dier indien gewenst zowel ‘s zomers als ‘s winters beschutting kan zoeken tegen zon, regen en sneeuw. Doordat ezels van oorsprong uit zonnige streken, kunnen ze vooral slecht tegen wind en regen. Hun dikke vacht beschermt wel voldoende tegen de kou. Bij stormachtige buien is het daarom geen overbodige luxe om ’s nachts de staldeur dicht te doen.

Voeding ezel

Zorg voor droog stro en vers hooi. Een heel klein beetje krachtvoer kan, maar verder moet u met extraatjes absoluut voorzichtig zijn. Ezels zijn al gauw te dik en daar leidt hun gezondheid onder. Let daarop bij de voeding van uw ezel. Laat ze niet onbeperkt grazen in een groen weiland. Vers water daarentegen kunt u nooit te veel geven, vervuild water zullen ze immers niet drinken. Gedroogd brood of wat wortelen mogen nu en dan ook geserveerd worden. Maar kijk uit met appels. Daar zitten te veel suikers in. Heeft u geen wortels in huis, wilgentakken zijn ook een zeer gezonde snack.
Sterker nog, wilgentakken of blaadjes werken als natuurlijke pijnstiller. Instinctief weten ezels dat dit heilzaam is. In de wilg zit Salicine, een stof die koortswerend en pijnstillend werkt. De Salicine wordt in het lichaam omgezet in salicylzuur. Dat is natuurlijke penicilline. Het werkt behalve pijnstillend en koortswerend ook aansterkend, bloedstelpend, kalmerend en het heft krampen op. Maar ook hier geldt: alles met mate.

Een goede tehuis voor uw ezel betekent naast een karig dieet en voldoende vers water, met name een goede verzorging van de hoeven, gebit en vacht. Denk verder aan de inentingen, ontworming en huisvesting.