Ezel keuring

Er worden door ons per jaar een drietal keuringen georganiseerd. Twee algemene en een hengstenkeuring. Om deel te nemen aan deze keuringen moet u lid zijn van de vereniging en de ezels geregistreerd zijn in onze database.

De ezels worden voor de keuring ingeschreven op basis van ras, leeftijd en schofthoogte. Elke groep wordt beoordeeld door een vakkundige jury.

Tijdens deze ezel keuringen worden de ezels zowel veterinair als op gangen en exterieur gekeurd en speelt het karakter ook een belangrijke rol. Het keuren van ezels en mogelijk constateren van erfelijke afwijkingen is van groot belang.

Mediterrane Miniatuurezels, waarvan 3 generaties bekend zijn, worden na het behalen van 1 x A-premie of 2 x B-premie opgenomen in het hoofdstamboek.
Na 3 x A-premie krijgt het dier het predicaat preferent.

Van de Nederlandse ezel Klasse I en II dient tenminste 1 generatie bekend te zijn en dienen zij 1x een A-premie of 2 x een B-premie behaald moeten hebben om opgenomen te worden in het hoofdstamboek.
Na 3 x A-premie krijgt het dier het predicaat preferent.

Tevens nemen wij van elke gekeurde dekhengst een DNA-monster. Zodoende kunnen wij als stamboekvereniging samen met onze leden toezien op een verantwoorde fokkerij.

De keuringsdata zijn aan het begin van het jaar bekend en te vinden op de website, Facebook en worden daarnaast gepubliceerd in het verenigingsblad “de Balknoten”. De keuringsregels kunt u terugvinden in de fokreglementen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agenda

 • za
  08
  feb
  2020
  Stichting Paardenkamp Soest

  Ezelkennisdag bij de Paardenkamp te Soest voor leden van de VNE.

  KLIK HIER voor meer informatie


  In het verleden stond de Fokkersdag op de agenda, waarbij interessante thema's behandeld werden. We willen ook andere leden dan fokkers kennis laten maken met leuke en informatieve onderwerpen, daarom is de naam gewijzigd naar Ezelkennisdag.

  Aanmelden uiterlijk op 20 januari.
  Vol is vol!
  Aanmelden bij Ineke Groenendijk
  a.m.groenendijk1@kpnmail.nl

  INKLAPPEN

 • za
  29
  feb
  2020
  13:00Aaltje aan de Linie Woudenberg

  Op zaterdag 29 februari is de Algemene Ledenvergadering.

  KLIK HIER voor meer informatie


  De vergaderpunten staan in de laatste Balknoten vermeld.
  Ontvangst vanaf 13 uur. Na de vergadering is er gelegenheid om samen een drankje en hapje te gebruiken.

  Aanmelden voor 18 februari per mail bij het secretariaat.
  secretariaat@ezelvereniging.nl

  INKLAPPEN

 • za
  29
  aug
  2020
  Stal Groenendaal Bunschoten

  Op zaterdag 29 augustus is de keuring voor merries en ruinen gepland bij stal Groenendaal te Bunschoten.
  Klik HIER voor het inschrijfformulier.

 • za
  03
  okt
  2020
  Stal Groenendaal Bunschoten

  Op zaterdag 3 oktober is de hengstenkeuring gepland bij Stal Groenendaal te Bunschoten.
  Klik HIER voor het inschrijfformulier.

  Helaas heeft het bestuur van de VNE moeten besluiten om, gezien het oplopende aantal besmettingen met coronapatiënten, de hengstenkeuring van 3 oktober a.s. geen doorgang te laten vinden. Of en wanneer er een nieuwe datum vastgesteld zal worden is nog niet bekend, daar de hele situatie erg onvoorspelbaar is. Uiteraard hopen we dat aan deze onzekere tijd snel een einde zal komen en we alsnog een nieuwe datum kunnen vaststellen.

  We hopen iedereen in goede gezondheid weer op de eerstvolgende keuring te zien. Blijf oefenen met jullie ezeltjes en maak er ondanks alles een mooie tijd van!