Ezel keuring

Er worden door ons per jaar een drietal keuringen georganiseerd. Twee algemene en een hengstenkeuring. Om deel te nemen aan deze keuringen moet u lid zijn van de vereniging en de ezels geregistreerd zijn in onze database.

De ezels worden voor de keuring ingeschreven op basis van ras, leeftijd en schofthoogte. Elke groep wordt beoordeeld door een vakkundige jury.

Tijdens deze ezel keuringen worden de ezels zowel veterinair als op gangen en exterieur gekeurd en speelt het karakter ook een belangrijke rol. Het keuren van ezels en mogelijk constateren van erfelijke afwijkingen is van groot belang.

Mediterrane Miniatuurezels, waarvan 3 generaties bekend zijn, worden na het behalen van 1 x A-premie of 2 x B-premie opgenomen in het hoofdstamboek.
Na 3 x A-premie krijgt het dier het predicaat preferent.

Van de Nederlandse ezel Klasse I en II dient tenminste 1 generatie bekend te zijn en dienen zij 1x een A-premie of 2 x een B-premie behaald moeten hebben om opgenomen te worden in het hoofdstamboek.
Na 3 x A-premie krijgt het dier het predicaat preferent.

Tevens nemen wij van elke gekeurde dekhengst een DNA-monster. Zodoende kunnen wij als stamboekvereniging samen met onze leden toezien op een verantwoorde fokkerij.

De keuringsdata zijn aan het begin van het jaar bekend en te vinden op de website, Facebook en worden daarnaast gepubliceerd in het verenigingsblad “de Balknoten”. De keuringsregels kunt u terugvinden in de fokreglementen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agenda

Evenement details:

 • za
  20
  jan
  2018

  FOKKERSDAG

  10:30Het Gagelgat (Birkstraat 107 3768 HD Soest)

  Wij hebben u de vraag gesteld om onderwerpen aan te leveren die besproken kunnen worden. De reacties die zijn binnen gekomen zijn zeker de moeite waard. In ieder geval waren het er te veel om op één dag te bespreken.

  Hoe gaat de Fokkersdag er nu uitzien?

  – We hebben Aukje Ferrão- van Sommeren (Dierenarts aan de Faculteit in Utrecht) bereid gevonden om twee presentaties te geven. De eerste presentatie gaat over echografie in relatie tot vruchtbaarheid, dracht en alles wat daar mee te maken heeft.

  -Na de lunch komt in haar tweede presentatie het gebit aan bod.

  – Vervolgens willen wij aan de hand van een aantal stellingen een brainstorm uurtje houden om te horen wat er zoal leeft bij de fokkers.

  – De dag wordt afgesloten met een drankje rond de klok van drie uur.

  Uiteraard zijn niet alleen fokkers welkom, maar ook leden die in deze materie geïnteresseerd zijn. Voor leden is deze dag gratis incl. lunch. Voor niet-leden/introducées vragen wij een (bescheiden) bijdrage van € 7,50 p.p.

  Aanmelden voor deze dag kan tot 1 januari 2018 bij de stamboekcommissie;

  a.m.groenendijk1@kpnmail.nl

  Na aanmelding ontvangt u het volledige programma.

  De Stamboekcommissie