Ezel keuring

Er worden door ons per jaar een drietal keuringen georganiseerd. Twee algemene en een hengstenkeuring. Om deel te nemen aan deze keuringen moet u lid zijn van de vereniging en de ezels geregistreerd zijn in onze database.

De ezels worden voor de keuring ingeschreven op basis van ras, leeftijd en schofthoogte. Elke groep wordt beoordeeld door een vakkundige jury.

Tijdens deze ezel keuringen worden de ezels zowel veterinair als op gangen en exterieur gekeurd en speelt het karakter ook een belangrijke rol. Het keuren van ezels en mogelijk constateren van erfelijke afwijkingen is van groot belang.

Mediterrane Miniatuurezels, waarvan 3 generaties bekend zijn, worden na het behalen van 1 x A-premie of 2 x B-premie opgenomen in het hoofdstamboek.
Na 3 x A-premie krijgt het dier het predicaat preferent.

Van de Nederlandse ezel Klasse I en II dient tenminste 1 generatie bekend te zijn en dienen zij 1x een A-premie of 2 x een B-premie behaald moeten hebben om opgenomen te worden in het hoofdstamboek.
Na 3 x A-premie krijgt het dier het predicaat preferent.

Tevens nemen wij van elke gekeurde dekhengst een DNA-monster. Zodoende kunnen wij als stamboekvereniging samen met onze leden toezien op een verantwoorde fokkerij.

De keuringsdata zijn aan het begin van het jaar bekend en te vinden op de website, Facebook en worden daarnaast gepubliceerd in het verenigingsblad “de Balknoten”. De keuringsregels kunt u terugvinden in de fokreglementen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agenda

Evenement details:

 • zo
  07
  apr
  2019

  Paasveemarkt

  Beek Limburg
  Paasveejaarmarkt / ezelfeest 7 april 2019

  KLIK HIER voor meer informatie

  Graag nodigen wij jullie uit voor ons tweejaarlijks ezelfeest in Beek.

  Wij hopen weer veel ezelvrienden met hun ezels in Beek te ontmoeten.

  Kijk ook vooral op : www.marktcom-beek.nl

  Elke 2 jaar vindt er in Beek (Nederland Zuid Limburg) een groot ezelfeest plaats.

  Op de markt staat een mooi feestpaviljoen, waar de ezels en hun begeleiders ontvangen worden door de Stichting Marktcommissie Beek. Zij organiseren de jaarlijkse Paasveemarkten. In 2019 vindt de 77e Paasveejaarmarkt plaats en de 7e keer een ezelfeest. De straten in Beek zijn gevuld met marktkramen en op de Rijksweg is een oldtimer-treffen. Het wordt weer gezellig, duizenden mensen zijn op de been.

  Het paviljoen krijgt een nieuwe opzet, mooier en vooral comfortabeler.

  In het paviljoen hebben de ezels langs de randen een mooie stal, met voldoende hooi, stro en water. Per ezel wordt een bordje opgehangen met de naam van de ezel, het ras en wie de eigenaar is. Centraal in de tent is een rechthoek afgezet en daarbinnen een laagje houtwol, waardoor deze piste er feestelijk uitziet.

  De piste is er voor de ezels. Een programma voorziet in voldoende mogelijkheden voor presentatie, spelletjes en tegen het einde is er een heus ezelbuffet. Het programma wordt gepresenteerd door een omroeper. Als het gewenst is kunnen de begeleiders zelf het woord nemen. Er is ook plek voor een kraampje voor presentatie of winkeltje (ezel-gerelateerd).

  Er is ruimte voor meer dan 30 ezels. Daarnaast bieden we ruimte aan een kleinveevereniging. Zij presenteren kippen, konijnen, duiven en ander kleinvee.

  Graag ziet de Marktcommissie vele ezelvrienden met hun ezels in Beek.

  De Paasveejaarmarkt is op zondag 7 april. Het programma begint om 11.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur.

  Beek ligt ongeveer 15 km noordelijk van Maastricht aan de A2 en A76, is goed bereikbaar. Een routeplan (deelnemers) komt beschikbaar op de website en wordt per mail aan de inzenders verstuurd.

  Reserveert u alvast de datum. Heeft u ideeën of tips, wij horen het graag.

  Zegt het voort, “alle ezels moeten dit weten”.

  U kunt zich aanmelden via:  henk@urlings.net

  Graag tot 7 april. Vast bedankt,

  Piet Pijls (06 23784101)

  Niels Kerckhoffs en

  Henk Urlings (06 44362977) / henk@urlings.net.

  INKLAPPEN